• +46 (0)322 67 22 10
  • info@memoforlag.se

Författaren Susanne MacFie har inspirerat tiotusentals elever ute i skolor

Författaren Susanne MacFie har inspirerat tiotusentals elever ute i skolor

Susanne MacFie jobbar heltid som författare och brinner för att barn ska läsa böcker och skriva berättelser. Genom åren har hon träffat tiotusentals barn och elever när hon har varit ute på skolor för att inspirera och dela med sig av sin kunskap.

Klockan är strax efter åtta på morgonen. Susanne har precis packat ur sin väska, med sina böcker och material från bilen, och ska just kliva innanför dörrarna på skolan hon ska besöka.

Hon har hunnit med några mil i bilen och på vägen dit har hon funderat över mötet med dagens elever. Det är lika roligt och spännande varje gång, berättar hon, trots att hon har gjort det så många gånger förut.

”Varje klass och varje möte med just dessa elever är unikt. Jag brukar tänka på vilken ynnest det är att få komma ut och träffa så många barn, läsare och lärare och få se så många olika skolor i vårt avlånga land”, fortsätter hon.

Just den långa erfarenheten av att göra författarbesök och ha skrivarskolor eller deckarskolor för barn gör att Susanne känner sig trygg i rollen när hon ställer sig framför klassen. Innan eleverna kommer in och sätter sig har Susanne hunnit prata lite med läraren och stämt av upplägget.

Susanne ser sig själv som en kugge, ett komplement till det lärarna gör. Och många är de barn som ivrigt kommit i gång med att läsa böcker och som plötsligt vill skriva berättelser efter att Susanne har varit och besökt och inspirerat dem. Det vittnar de många tackmejl och samtal Susanne får ta emot efter sina besök.

Susanne MacFie”Det värmer i hjärtat att känna att jag kan vara med och bidra till barns läsning och skrivande”, säger Susanne MacFie.

Så drar lektionen igång.
Susanne berättar hur det är att vara författare, om frågor hon ställer till sig själv innan hon börjar skriva en berättelse för att skapa en grund och förklarar hur hon lägger upp en berättelse. Nyfikna ögon följer henne. Klassen lyssnar, ställer frågor. Susanne svarar vänligt och insiktsfullt på stort som smått. När hon vecklar upp sitt långa ark med notislappar hörs ett sus i klassen. ”Vad lång den är!”, ”…gör du en sån till varje bok?”, ”…är inte det jobbigt?” Frågorna är många och Susanne tar sig hela tiden tid till att svara.

Mängden böcker Susanne har skrivit är imponerande, 33 stycken har det hunnit bli. Det blir visuellt tydligt där de står uppställda vända mot klassen. Hon greppar en av sina deckarböcker om Moa och Måns i Hemliga Klubben och börjar läsa högt. Det är alldeles tyst och stilla i klassrummet. Alla lyssnar intensivt, några elever blundar.

Susanne har en förmåga att få också det lilla att bli spännande och intressant. Det märks inte minst när hon berättar om sin serie Legenden om De Fyra Elementen. När hon i slutet tar fram en liten karusell och får den att snurra, för att illustrera hur huvudpersonen Embla hamnar i Spelet om De Fyra Elementen, är det flera elever som drar efter andan.

Karusellen är inte den enda sak Susanne har med sig i sin väska. Hon berättar att hon har använt olika saker i sitt skrivande och att de nu är en del i att också inspirera barnen. Att både få höra och se konkreta saker ur böckerna, till exempel spännande deckarsaker, en fågel i porslin, en liten cykel gör skrivprocessen och förståelsen konkret och hjälper till att dra dem in i Susannes bokvärld.

Sakerna är också ett sätt att berätta och beskriva hur hon får platserna och personerna levande genom dofter, ljud och hur saker känns på ett enkelt och visuellt sätt.

”Allt handlar om att försöka få barnen nyfikna på böcker, läsa och att själva skapa berättelser. Jag brinner för det”, säger hon med eftertryck och man ser hur det glimmar till i hennes ögon.  

Susanne greppar tag i en påse med kanelstänger. Hon tar fram en stång och sätter den under näsan. ”En sån här använde jag när jag skulle beskriva ett kafé i en av mina deckarböcker, doften av kanelbullar, nybryggt kaffe och varm choklad med vispgrädde”, förklarar hon.

Allas blickar är riktade mot Susanne.

Om detta hade varit en dag med enbart författarbesök hade lektionen börjat lida mot sitt slut. Men detta är en dag då Susanne också har skrivarskola/deckarskola med klassen.

Susanne slungar in eleverna i ett mysteriäventyr. Tillsammans gör klassen grunden till en berättelse utifrån hur Susanne brukar göra. För dagen handlar det om en värdefull cykel som har blivit stulen. Eleverna är genast med på noterna. Ivriga händer sträcks i luften för att få vara med och fylla på berättelsen och få den att gå framåt med plats, misstänkta, motiv och ledtrådar. Entusiasmen och engagemanget är stort.

Sedan är det dags för alla att börja skriva själva. Vissa vill fortsätta på den spännande intrigen om cykeln, andra har fått en egen idé. Tydligt är att alla har fått en idé. Men först får de testa att planera upp sin berättelse. Det är tyst och lugnet lägrar sig i klassrummet, alla har kommit igång.

Under tiden går Susanne runt och hjälper dem. Ibland sträcks en hand upp och hon smyger dit och ger lågmält en hjälpande hand. För det är viktigt att ha lugn och ro när man ska skriva, det är lättare att tänka då och släppa loss sin fantasi, förklarar hon.

Mycket handlar just om att våga släppa loss sin fantasi och skriva det man kommer på. Det behöver inte alltid bli rätt och perfekt direkt. Det går alltid att gå tillbaka och ändra, förklarar Susanne.

Då och då gör Susanne pauser i elevernas skrivande, då hon berättar och ger tips om hur man kan skapa spänning och göra platserna och personerna levande. Tycker ni att det är svårt att börja och sluta en berättelse? frågar hon. Några nickar ivrigt. Varpå Susanne ger flera tips och läser upp exempel ur sina böcker på hur man kan inleda och avsluta en berättelse.

Ytterligare en hand åker upp i luten. Denna gång från en elev som tycker det är klurigt att hitta på namn till personerna. Susanne ger flera tips till klassen på hur hon brukar göra för att ge karaktärerna namn.

Många tycker research är spännande.
Det märks tydligt när Susanne berättar vad research är och att hon ofta gör research direkt på platsen om hon har valt ett riktigt ställe, vilket hon har gjort i flera av sina serier. Några i klassen planerar genast att ge sig ut på på skolgården på rasten för att kolla in miljön till sin berättelse.

Det råder en kreativ, förväntansfull stämning i rummet. Det skrivs, det kluras och funderas för fullt. Precis så som Susanne vill ha det. Titta här! utbrister en elev efter en stund och ler med hela ansiktet. Jag brukar nästan aldrig skriva något och nu har jag redan fått ihop två sidor.

Skrivarskolan börjar lida mot sitt slut. Eleverna lägger ifrån sig pennan och pappret och lyfter blicken mot Susanne som avslutar och knyter ihop skrivarsäcken. ”Tro på er själva, ni har en berättelse inom er, det ser jag. Ibland tar det lite tid att få ur sig den och man kan göra det på lite olika sätt, men ni kan, uppmuntrar hon klassen. Och framför allt, ha roligt när ni skriver. Skriv om sånt ni själva gillar, då blir det både roligare och enklare. Och glöm inte att läsa böcker, mycket böcker som ni tycker om. Både för att det är fantastiskt att få kliva in i de olika världarna men också för att det kommer göra det lättare för er att hitta på och skriva berättelser.”

Det sista Susanne hör när hon rullar ut sin väska ur klassrummet är hur en elev upprymt ropar efter henne: ”Jag ska fortsätta skriva på min berättelse på rasten och hemma ikväll!”

”Vilket härligt möte, lika kul som vanligt att få komma ut till en klass och skola”, utbrister Susanne med ett leende på läpparna.

Tidningsreportage

Susanne intervjuad om författarskapet och den senaste boken.

Följ länken för att läsa hela reportaget:
https://alingsaskuriren.prenly.com/p/alingsaskuriren/2023-06-20/a/forfattaren-susanne-macfie-hittar-sin-inspiration-i-alingas/837/1021301/40859247

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_0875-1024x1024.jpeg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_0878-1024x1024.jpeg

Recension från BTJ (Bibliotekstjänst)

Att få helhetsbetyget 4 på BTJ:s femgradiga skala dvs ”Mycket bra” känns superkul.

Citat:Intensivt och inkännande, på ett välformulerat språk blir fantasyäventyret en härlig upplevelse. /… / Susanne MacFie låter fantasin flöda, beskriver målande spännande situationer och roliga detaljer. /… / Boken avslutar serien men fungerar ändå bra att läsa fristående. Helhetsbetyg: 4.”        

BTJ-häftet nr 13, 2023. Lektör Eva E:Son FranssonLäs mer om boken här   

Logga in på BTJ och läs mer i BTJ-häftet nr 13

Helhetsbetygen i BTJ-häftet

Från BTJ:s sida: https://butik.btj.se/pages/btj-haftet/digitalt/

BTJ:s recensioner kompletteras av ett helhetsbetyg är lektören gör en samlad bedömning av den recenserade titeln. Syftet med helhetsbetygen är att göra urvals- och inköpsarbete utifrån BTJ-häftet så lätthanterligt och effektivt som möjligt.

Vad gäller betygsskalan så är den femgradig enligt följande:

5 – Briljant
4 – Mycket bra
3 – Bra
2 – Ordinär
1 – Undermålig

”Den Enda Vägen Ut” – Legenden firar 20 år med ny uppföljare

Hur håller man liv i en bokserie i 20 år? Fråga den svenska barn- och ungdomsförfattaren Susanne MacFie. Hon är nu aktuell med en sjätte, spännande, fristående bok i serien Legenden om De Fyra Elementen. Läsarna kastas rakt in i en häpnadsväckande värld där huvudkaraktärerna blir levande spelpjäser i en mystisk legend styrd av längtan. Susannes fiktiva värld fångar läsarna och när man väl slungats in i äventyret vill man bara läsa mer. 

1076 sidor äventyr föddes genom sonens skolprojekt
I början av 2000-talet sitter Susanne MacFie hemma i sitt kök i Alingsås och hjälper sin son med ett skolprojekt. Hans klass håller just då på att arbeta med jordens fyra element och han ber sin mamma om hjälp med att komma på spännande saker om de fyra elementen: jord, luft, eld och vatten. De sitter länge tillsammans och spånar när den ena idén efter den andra dyker upp i Susannes huvud. Hon har alltid haft nära till fantasin, och berättelser och sagor har kommit naturligt till henne ända sedan hon var barn. Några år tidigare hade hon debuterat som barnboksförfattare med två böcker om Myrra på Eriksson & Lindgren bokförlag (som numera ingår i Rabén & Sjögren).

Där och då är det något som klickar till
När Susanne sitter vid köksbordet och läser nyheterna nästa morgon sveper ögonen som vanligt över småstadstidningens olika artiklar, reklamannonser och insändare. När hon kommer till dödsannonserna hajar hon plötsligt till och stannar upp. Hon läser orden igen “…längtan efter dig är oändlig. Jag önskar så att det fanns en plats där vi kunde få ses igen.” Där och då är det något som klickar till. Bitar och idéer till en berättelse som funnits inom henne länge faller på plats och hon börjar genast skriva ner anteckningar i marginalen på lokaltidningen. 

Böcker för tiotals miljoner
Historien om Legenden om De Fyra Elementen var född och Susanne börjar skriva på den första boken om ett mystiskt spel där de fyra världarna är baserade på jord, luft, eld och vatten. Det Susanne inte visste då var att just denna bokserie skulle bli startskottet till ett heltidsjobb som författare och ett eget bokförlag, som skulle komma att sälja hennes böcker för tiotals miljoner kronor.

Väcker läslusten hos både tjejer och killar
“Genom en gammal tivolikarusell hamnar Embla mitt i Spelet om De Fyra Elementen i en värld hon inte trodde fanns. Spelet uppenbarar sig bara för dem som har en innerlig längtan efter någon och Embla kan inte sluta tänka på sin tvillingbror Samuel som inte längre finns. Om hon lyckas ta sig igenom utmaningarna i de fyra sfärerna Sammetsbergen, Vattendeltat, Himlavalvet och Eldsklyftan kan hon få träffa honom i Lycksalighetens Glänta. Om så bara för en dag…” Berättelsen om Emblas, och hennes nyfunne vän Noels, äventyr i spelet om De Fyra Elementen fångar och väcker läslusten hos både tjejer och killar.

Gick mot strömmen och startade eget bokförlag
Efter att ha gett ut sina två första böcker på ett stort etablerat förlag kände Susanne att det vore en rolig utmaning att vara involverad i hela bokprocessen. Hon och hennes man Roland MacFie tog då saken i egna händer och startade ett eget bokförlag som fick namnet Memo Förlag. “Med serien Legenden om De Fyra Elementen bestämde vi oss direkt för att vi ville göra allt från ax till limpa själva. Det var både roligt och utmanande. Jag hade visserligen fått böcker utgivna tidigare men detta var något helt annat. Vi fick sätta oss in i bokbranschen på ett helt nytt sätt”, berättar Susanne. Nästa år firar familjeföretaget Memo Förlag 20 år och det var genom Legenden om De Fyra Elementen som allting en gång började.

Synd att böckerna var så lättlästa
Första boken “De Sju Topparnas Rike” gavs ut på Memo Förlag 2004 tätt följt av de andra delarna i serien som kom 2005, 2006 och 2007. Även om böckerna är skrivna för barn mellan 9-12 år så sträcker sig spannet av läsare även högre upp i åldrarna. “Det var många äldre tonåringar och även vuxna som kom till oss och berättade att de älskade hela historien men att det var synd att böckerna var så lättlästa. De plöjde igenom böckerna på en eftermiddag”, skrattar Susanne. När tillräckligt många hört av sig bestämde de sig för att göra slag i saken och ge ut serien som en samlingsvolym.

Lyssna på vad läsarna önskar
Susanne omarbetade och anpassade texterna för att passa en mer läsvan målgrupp och 2008 släpptes samlingsvolymen “Legenden om De Fyra Elementen”. Den tjocka boken innehöll alla de fyra första böckerna i serien och första upplagan sålde snabbt slut. “Vi fick trycka om boken flera gånger. Det är fantastiskt roligt att ha möjlighet att lyssna på vad läsarna önskar och sedan anpassa vår utgivning efter det. Det är absolut en av de största fördelarna med att driva ett eget bokförlag. Vi tar våra egna beslut och är helt fria i vår utgivning”, berättar Roland som förutom att jobba med IT och marknadsföring i förlaget även illustrerar flera av Susannes böcker. Däribland serien Legenden om De Fyra Elementen. “Jag brinner för att väcka läslust”
2015 kom de fyra första böckerna ut i en ny version, samtidigt släppte Susanne “De Fyra Fallens Grotta” som blev en femte uppföljare. Egentligen skulle serien slutat efter de första fyra böckerna men Susanne hade en liten känsla i bröstet av att Emblas och Noels äventyr inte var över ännu. Läsarnas mejl med önskningar om en fortsättning uppmuntrade henne till att skriva mer. “Jag brinner för att väcka läslust hos barn och ungdomar och jag vill i största mån uppmuntra dem till att läsa mer och att börja skriva egna berättelser. Att få fina mejl och meddelanden från både föräldrar och barn om att de vill läsa mer är den finaste komplimangen jag kan få som författare”, säger Susanne, som också är ute mycket i skolor och gör författarbesök och har skrivarskolor.“Den Enda Vägen Ut” får unga läsare att hitta in
I år är det 20 år sedan Susanne skrev den första boken i Legenden-serien och hon är både  positivt överraskad och glad över att historien fortfarande lever vidare. “Böckerna hittar nya läsare varje år och jag blir förvånad över hur många som hör av sig och undrar om det ska komma någon uppföljare. Det är ovanligt i en bransch där böcker tyvärr ses som en färskvara i butikerna. Det är fantastiskt roligt att jag fortfarande får den feedbacken trots att det var så längesen de första böckerna i serien kom. Ännu roligare är det att jag nu kan svara dem att den sjätte delen precis kommit från tryckeriet”, ler Susanne. 

Den Enda Vägen Ut släpps i bokhandeln den 12 maj 
Den sjätte, fristående boken i Legenden-serien “Den Enda Vägen Ut” släpps i bokhandeln den 12 maj 2023. Boken är fristående och går att läsa oberoende av de andra böckerna i serien, men vill man veta vad som har hänt Embla och Noel tidigare och få hela bakgrunden finns det ytterligare fem spännande böcker att försvinna in i. När vi frågar Susanne om detta blir den sista delen i serien tänker hon lite innan hon svarar. “Jag tycker hela serien fått ett fint avslut genom “Den Enda Vägen Ut”. Men man ska aldrig säga aldrig …”, avslutar hon med ett leende.


– – – – –
“En otroligt häftig värld.”
Linnea 11 år
* * * * *
– – – – –
“Serien är helt magisk,
man vill inte sluta läsa.”
Ellen 11 år
* * * * *
– – – – –
Det går inte att sluta läsa.
Oscar 12 år
* * * * *

Våra böcker finns i din bokhandel!

Fakta om Susanne MacFie

  • Susanne har utkommit med 33 böcker.
  • Susanne har tagit sig in på 200-listan över de mest utlånade författarna på Sveriges folk- och skolbibliotek. Utlåningen mäts för ca 150000 personer, vilket också omfattar utländska författare och översättare till/från svenska.
  • Susanne har vunnit Svenska Bokvideopriset inom kategorin barnboksvideo. Tävlingen arrangerades av Svensk Bokhandel och det var läsarna och svenska folket som röstade fram vilken som var Sveriges bästa bokvideo. 
  • Legenden om De Fyra Elementen har satts upp som teater i Finland.
  • Susanne och Memo Förlag har fått ta emot utmärkelsen “Årets Turistföretagare i Alingsås”. 
1